Verkkokurssi vai lähiopetus – kumman valitset?

Uusien taitojen oppiminen ja tietotaidon kartuttaminen on aina arvokasta olipa sitten nuori, työelämässä tai jo eläkkeellä. Taitoja voi opetella monilla tavoilla, ja perinteisesti Suomessa kansalaisopistot ovat olleet omiaan tarjoamaan kansalaisille kursseja, joilla pääsee oppimaan yhdessä muiden samalla tasolla olevien henkilöiden kanssa. 

Nykyään tarjolla on kuitenkin paljon muutakin kuin vain opiston kursseja. Oli kyse sitten verkkokurssista tai kontaktiopetusta sisältävistä kursseista, on valikoima molemmissa laajentunut huimasti. Alan erikoisosaajat pitävät kursseja molemmilla tavoilla, ja joskus voi olla vaikea valita itselleen sopiva opiskelun muoto. Tässä blogitekstissä pääset tutustumaan molempien muotojen hyviin puoliin – vertaile ja valitse omasi! 

Verkkokurssilla voit opiskella milloin sinulle sopii

Mikäli aika asettaa haasteita oppimiselle, on verkkokurssi yleensä parempi valinta. Verkkokursseilla voi usein jaksottaa opiskelua omien aikataulujen mukaisesti. Tällöin on helppo valita, onko itselle sopivin aika opiskelulle viikonloput, aamut tai arki-illat. Monilla kursseilla saatetaan tarjota malleja ja ohjeistuksia aikatauluttamiselle, mutta näistä pystyy usein joustamaan paljonkin tarvittaessa. Toisaalta tämä voi olla myös verkkokurssin huono puoli, mikäli oman työn aikatauluttaminen ei ole kovin tuttua puuhaa. Avuksi voi halutessaan ottaa erilaisia projektityön suunnitteluun tarkoitettuja sovelluksia, jolloin tavoitteellinen oppiminen on helpommin toteutettavissa. 

Kontaktiopetuksessa opettajalla on enemmän aikaa sinulle

Verkkokursseille osallistuu usein satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Verkkokurssista riippuen materiaalit voivat olla lähinnä ennalta nauhoitettuja videoita joiden ohessa ei edes tarjota lisäopetusta etänä tai sitten opettajan kanssa olevia etäopetuksen kertoja. Oli asia niin tai näin, verkkokurssilla oppiminen ja vastausten löytäminen on enemmän omalla vastuulla. Kontaktiopetuksessa on usein pienet ryhmäkoot, ja saat henkilökohtaista opastusta sinulle haasteellisiin asioihin välittömästi.

Etänä opetettavien kurssien määrä on loputon

 

Haluatko oppia harvinaisen ja vähän käytetyn koodikielen tai vaikkapa heprean kielen alkeet? Verkko antaa näihin kaikkiin mahdollisuuden ainakin, mikäli englanti sujuu jotenkuten. Etänä suoritettavilla kursseilla opettaja voi olla mistä päin maailmaa tahansa, ja toisaalta yhä useampi innostuu opettamaan omia erikoisia taitojaan sivutoimisena liiketoimintana etäkurssien muodossa. Lähiopetuksessa harvoin pääsee käsiksi yhtä valtavaan valikoimaan. Toisaalta, vaihtoehtojen paljous voi tulla haasteeksi. Kysymykset, kuten minkä kurssin lopulta valitsen, onko tämä kurssi aidosti viimeisimpään tietoon pohjautuva ja mistä tiedän opettajan olevan pätevä pitämään kurssia, ovat varmasti aitoja huolenaiheita jokaiselle. Tämä vaatiikin syvempää paneutumista kursseihin, tarjontaan ja opettajiin. 

Lähiopetuksessa saat tukea kurssikavereilta

Onko yhdessä oppiminen sinulle mieluisa tapa oppia? Silloin lähiopetus on varmastikin sinulle paras vaihtoehto. Tämä on helppo havaita etenkin käytännössä ohjelmistojen ja sovellusten käyttöön liittyvien koulutusten osalta, sillä kurssilaiset pystyvät paitsi kysymään apua toisiltaan, myös tekemään yhteisiä harjoitteita ja projekteja. Yksin opiskellessa on helpompi jäädä mukavuusasteelle, kun taas kanssaopiskelijan painostaessa on helpompi motivoida itseään eteenpäin. Sovelluksessa esiintyvän ongelman havaitseminen ei välttämättä tule havaittua itse, mutta parin tai ryhmän kanssa työskennellessä joku yleensä keksii esimerkiksi koodissa olevan virheen opettaen asian havaitsemisen samalla myös muille kurssin opiskelijoille. Yhteistyö on voimaa! 

Entä jos molempi toteutustapa kuulostaa luontevalta itselle? 

Ei huolta, sillä uusien taitojen oppimisen ei tarvitse olla vain yhdellä opetusmuodolla toteutuvaa oppimista. Aluksi voi olla hyvä aloittaa vaikkapa ilmoittautumalla lähiopetusta sisältävälle kurssille, jolloin motivoit itsesi aloittamaan uuden taidon oppimiseen. Kurssin aikana voi samalla turvautua vaikkapa verkossa tarjottavaan ilmaiseen tutoriaaliin tai ottaa rinnalle etäkurssin. Miksi et opettelisi esimerkiksi kuvankäsittelyn perusteita sekä opettajan kanssa että verkosta videoita katsellen?